Indijski beskvasni hljeb od 100% integralnog brašna - paratha

by - 15:01:00

indijski kruh hljeb hleb paratha

Paratha je beskvasni, indijski hljeb/kruh pržen na tavi, koji se pravi od 100% intergalnog pšeničnog brašna (može se dodati bijelo brašno po želji u smjesi, da bi se lakše razvijao, no ja preferiram 100% integralno).
Potrebno: 
  • 1 šolja prosijanog(!)  intergalnog pšeničnog brašna
  • mlaka voda, za razvijanje tijesta
  • so, po želji
  • ulje za prženje


Od brašna i vode (dosipati postepeno, po potrebi) zamijesiti glatko tijesto.




Mijesite, mijesite, i mijesite... 




Dok ne dobijete tijesto koje izgleda ovako...



Tijesto razdijelite u manje loptice. Svaku lopticu razvajajte dok ne dobijete tanki krug...




Na polovinu kruga (na slici lijevo) nanesite kasicom tanak sloj ulja...



Preklopite krug i nanesite na četvrtinu kruga tanak sloj ulja...




Preklopite polovinu kruga i pritisnite je rukom...




Razvajate tijesto dok ne dobijete tanak trougao...




Hljeb nanesite na zagrijanu tavu (bez ulja) i sacekajte dok ne promijeni boju...



Zatim ga okrenite i gornji sloj premažite kasicicom ulja.



Okrenite ga ponovo i drugu stranu premažite kasicicom ulja. Zatim ga ponovo okrenite i popržite stranu kao je okrenuta nekoliko minuta. Vaša paratha je gotova kada se na obije strane hljeba pojave tamne mrlje. Poslužite parathu uz jelo od povrća.

You May Also Like

2 comments